Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GONDOLKODÓ II.

2017.09.12

GONDOLKODÓ II.

Összenőtt, ami összetartozik. Mai hír, hogy a nagyvázsonyi képviselő testület Cseke Teréziát bízta meg a Vár Kft vezetésével.

Íme, a közlemény:

Mekler Norbert,  a Kinizsi  non-profit kft. ügyvezető igazgatója február 21-én beadta azonnali felmondását,  amelyet a képviselőtestület egyhangúan tudomásul vett,  bár az indoklással nem értett egyet. A folyamatban lévő független belső ellenőrzéssel történő együttműködés biztosítására, a munkabérek kifizetésére valamint az időközben kiderült (a vár kft mintegy 11 milliós) kölcsöntartozás és egyéb likviditási gondok kezelésére az önkormányzat Cseke Teréziát kérte fel május 31-i határidővel. Szegedi László képviselőt szintén egyhangúan a felügyelő bizottság tagjává választotta a képviselőtestület.

Tessék mondani, hogy is van ez. Meglepődik a polgármester meg a jegyző a 11 milliós kölcsöntartozáson, meg a likviditási problémán. Tessék mondani hól voltatok eddig? Néztetek ki a fejetekből a semmibe? Ja, lehet, hogy Erdélyben szervezte a polgármester a sehova nem vezető kapcsolatokat önkormányzati pénzen. Mi az, hogy időközben kiderült a tartozás. Mit néztetek idáig az önkormányzat mérlegében? Nem tűnt fel, hogy ott van egy kb. 8.8 milliós kölcsön követelés? Bizony butuskáim. Ezt a kölcsönt a Vár Kft kapta még 2012-ben, hogy fizesse ki egy összegbe a traktor hátralévő lízing tőketartozását. A kölcsön indoklása az volt, hogy a válság következtében a folyamatosan emelkedő árfolyam ne okozzon problémát a Vár Kft-nek. Ha pedig az az elképzelhetetlen helyzet derülne ki, hogy ez az összeg nem szerepel a nagyvázsonyi önkormányzat mérlegében, akkor bizony ott kupleráj van. De az is sokat mondó, hogy 2012 évtől a görgetett kölcsöntartozás nem tűnt fel a tulajdonos képviselőjének. A Vár Kft minden év végi mérlegbeszámolójában szerepel. Mit néztetek eddig, mit csinált a felügyelő bizottság idáig, hogy ez meglepetést okozhatott. Figyeljetek, bal@aszok. Kapiskáljátok már, hogy Mekler Norbinak ehhez a kölcsönhöz mennyi köze lehet? Hol volt szerintetek a Mekler 2012-ben? Még maga sem gondolta, hogy októbertől Ő lesz a Vár Kft ügyvezetője. Arról most ne is beszéljünk, hogy ennek a kölcsön ügyletnek a hasznát a mai napig az önkormányzat élvezi a traktor használatával. Likviditási problémáról ír a közlemény. Hát rögtön sírva fakadok. Akkor nem volt probléma a likviditás, amikor a Vár Kft és a Pontes közötti per elsőfokú még nem jogerős ítéletét a tulajdonosi jogával élve nem engedte megfellebbezni a Kft-nek. Példátlan, hogy egy perben a peres felek egy elsőfokú nem jogerős pert nem járnak végig a jogerős ítéletig. Csak emlékeztetőül. A per tárgya az volt, hogy azt állította a Vár Kft, a Pontes tartozik neki rendezvény költséggel.

Ugyanezzel a tartozással kapcsolatban állítottuk azt a 2011-es időközi választáson hatan képviselő jelöltek, hogy a Pontes tartozik a Vár Kft-nek.

Mi megnyertük a pert, a Vár Kft a per idő előtti megszüntetésével bukott több mint két millió forintot. Azt hiszem, nem kell magyarázni az összefüggést a Pontes és Fábry Szabolcs polgármester között. 

Aprópénz az igaz, de az is hozzájárul a likviditási problémához, hogy polgármesterünk úgy tekint a Vár Kft-re mintha saját tulajdona lenne.

Sorozatban fordult elő az évek folyamán, hogy Mekler Norbival előzetesen nem egyeztetve, a baráti köréhez tartozó csoportoknak ingyen szállás biztosított a turista szállóban. Nem egyszer utasította Norbit arra, hogy a már lekötött és fizető csoport szállás igényét mondja vissza az ő vendégei miatt. Arra is volt példa, hogy végül a baráti köre meggondolta magát és nem jöttek meg. Rendszeressé vált, hogy az őt meglátogató ismerősei belépő jegy nélkül léphettek be a várba. Elgondolkodtam, vajon mit szólna a polgármester, ha a település lakói közül azon az alapon, hogy ha a polgármesternek lehet, akkor nekem is, és ingyen bevinném a vendégeimet a várba. Esetenként igénybe venném a turista szállót a barátim számára. A hírek szerint arra is van példa, hogy e baráti köröket néha a vár néha az önkormányzat költségére étkeztették. Nem véletlenül terjed az a hír, hogy az önkormányzatnál a reprezentációs költség az egekbe jár.

Végezetül szeretném, megkérdezném a FB elnökét és tagjait, hogy hova rejtették a negyedévenként tartott ülések és az év végi mérlegbeszámolók jegyzőkönyvét, mert Én sehol nyomát sem találtam.