Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EVANGÉLIKUS KÁPOLNA

 

Nagyvázsony ősi gyülekezet, röviddel a reformáció után már voltak itt evangélikusok. Evangélikus őseink egy évszázadon át a Kinizsi várban ma is látható kápolnában tartották istentiszteleteiket. 1683-ban királyi engedéllyel épült első templomunk a Kinizsi vár területén, szűk, szoros helyen, amely fala sövényből font, sárral tömött volt, tornya náddal fedett.

A templom 1863 augusztus 27.-én leégett két harangunkkal együtt, de még ugyanabban az évben a hívek hatalmas áldozatával újraépítették. A tetőt cseréppel fedték, a tornyot bádoggal. Az összes költséget a gyülekezet viselte.
1904-ben a tornyot le kellett bontani biztonsági okokból, mert veszélyeztette az oldalfalakat. Ekkor 4 támpillért építettek a falak megerősítésére. A
harangot külön épített toronyban helyezték el a templom mellett .
A templom belső falán emléktábla található a szabad vallásgyakorlás engedélyezésének emlékére.

A harangláb  és a templomtető felújítása 2000-ben készült el. A külső vakolatfelújítás 2003-ban történt meg. Mindezeket Országos Egyházunk és az NKÖM támogatta.
1972-ig anyagyülekezet volt, a nemesleányfalui filiával. Ekkor Mencshely-lyel társult. A gyülekezet lélekszáma 1851-ben 250 volt, 1963-ban már csak 30.
Az elmúlt években nagyszabású építkezés kezdődött Nagyvázsonyban, így híveink száma is örvendetesen megszaporodott. Jelenleg mintegy 132 a gyülekezetünk lélekszáma.
A nagyvázsonyi temetőben nyugszik
Zsiray Lajos , a gyülekezet egykori lelkésze.
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.