Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


POSTAMÚZEUM

 

A Kinizsi vár előtti téren, egy 1925-ben épült műemlékké nyilvánított parasztházban, 2003. májusától látogatható a Postamúzeum nagyvázsonyi filiáléjának a "Balatonfelvidék hírközlési emlékei" címet viselő, új állandó kiállítása.

A háromosztatú épület előteréből - az egykori szabadkéményes tűzhelyű konyhából - jobbra nyíló szobában Nagyvázsony írásos és tárgyi postatörténeti emlékei láthatók tablókon és vitrinekben. A település postatörténete a 18. századig nyúlik vissza, s a kiállításban elhelyezett postai címertábla, a Habsburg posta jellegzetes színeire festett levélgyűjtőszekrény, az 1800-as évek elejét idéző postakocsis egyenruha rekonstrukció, s az előfutárlevelek ezt a kort idézik. Megismerhetünk néhány jellegzetes postai eszközt és használati tárgyat is, mint például a pecsétnyomó, bélyegző, valamint a küldemények és a postaszállítás biztonságát szolgáló puska és a lőportartó.

A középső teremben a kiállított távíró és telexgépek felett a falon távíró-történeti kronológia olvasható. A helyiség kazettákkal borított falán elhelyezett fotók és tárgyak az ember és a telefon kapcsolatát illusztrálják.

A harmadik terem első tablóján a hazai távbeszélő-szolgálat létrehozóival, a Puskás testvérekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Puskás Tivadar Edison munkatársaként találmányával, a telefonváltóval, majd a telefonközponttal indította el világhódító útjára a telefont. Budapesten öccse, Puskás Ferenc létesítette 50 előfizetővel az 1881. május 1-jén megnyitott első távbeszélő-hálózatot és kézi kapcsolású telefonközpontot.

A kiállított LBIII/25 központ felett egy kábelrendező-szekrény rekonstrukciója látható. Az LB rendszerű központokat a CB (Central Battery) rendszerű, központi telepes központok követték, melyeknél lámpák kigyulladása jelzi a hívást. A kiállított V/25 típusú CB központ - alkatrészek hiányában - már nem működőképes. A kiállításban a crossbar alközpont egyik legkisebb tagja, a CPA 21 típusú központ látható, amely 1991 őszéig a budapesti Postamúzeum központjaként üzemelt, jelenleg segítségével működnek a terem közepén elhelyezett készülékek, közöttük a gyerekek kedvence a Miki Egér telefon.

A távbeszélőközpontok további fejlődését képekben mutatja be a kiállítás, részletesen ismertetve az elektronikus központokat. A kiállítás utolsó tablója Robert von Lieben nagyvázsonyi rokonsággal rendelkező osztrák fizikus életét és munkásságát mutatja be.

A kiállítóteremben elhelyezett számítógépen megtekinthetők a Hírközlési Múzeumi Alapítvány CD-kiadványai. 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.